Elektromos szemüveg

2010.06.24. 21:36

 Na persze nem olyan lesz, mint Dr. Emett Brown-nak a Vissza a jövőbe második részéből, de atól függetlenül szerintem elég futurisztikus ötlet - vagy msáképp: haladunk a korral.
A fejlesztők egy olyan lencsét dolgoztak ki, ami folyadék kristályos és elektromossan lehet szabályozni a fénytörő képességét, ezáltal a fókuszpontját.
A készülék a még Benjamin Franklin által feltalált bifokális lencsét hivatott felváltani. Aki nem tudná miről van szó: amibe még egy lencse van csiszolva - két különböző nagyítást egy lencsébe ötvözve.

Az Egyesült Államokban idén, Nagy-Britanniában pedig jövőre megjelenő szemüveget olyan lencsével szerelik, amely a rajta átfolyó gyenge elektromos áram hatására változtatja erősségét. A lencse belsejében lévő folyadékkristály-réteg az alkalmazott áramerősségnek megfelelően változtatja fénytörési képességét, így a szerint állítja be a fókuszt, hová néz viselője.

Az amerikai PixelOptics cég által kifejlesztette elektronikus szemüveget kézzel lehet állítani a különböző távolságban lévő tárgyak szemlélésére, a keret oldalán elhelyezett gombbal. A bifokális szemüvegtől eltérően, amely csak közelre és távolra képes fókuszálni, az elektronikus lencsének több köztes állása is van. A fókuszhossz automatikusan is változhat, ha a keretbe épített mozgásérzékelő azt érzékeli, hogy a felhasználó lefelé néz, például könyvet olvas.

Az Egyesült Államokban már folynak a kísérletek, és a fejlesztő azt reméli, hogy a szemüveg már 2010 végére forgalomba kerülhet.

A bejegyzés trackback címe:

https://weinie4.blog.hu/api/trackback/id/tr152107665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása