Google plus

2011.08.13. 12:41

 Már nem annyira új a dolog a neten, és nem is ezért akarok írni róla, hanem inkább egy kis áttekintés, hogy miért jó, miért nem jó, mi van rajta, miért érdemes beregelni - mert hogy érdemes.
Adok majd pár tippet is, hogy mivel lehet elindulni rajta, és mik a buktatók.

Kb. 2 hónapja indult útjának a Google Facebook gyilkos közösségi honlapja, aminek a konkrét célja az, hogy földbe tiporja a már nem feltétlen monopol helyzetben lévő Facebookot.
A netes hypenak köszönhetően az oldal elég hamar megtelt emberekkel. Az első egy héten több mint 20 millió regisztrációt jelentettek az elemzők. Ehhez a Facebooknak sokkal több idő kellett.
De elég a rizsából, jöjjenek az észrevételek.

Első lépésként nem árt ha van egy regünk az oldalra. Egyelőre még meghívással működik, de mivel minden bent lévőnek  van 150 meghívója, nem hiszem hogy ez igazi problémát jelent. Ha mégis így lenne, bátran kérjetek tőlem.
A regisztrációt követően több adatot is megoszthatunk, a konkrét lakhelyünket még térképen is megmutathatjuk a népeknek. 

A képek feltöltése még ennél is sokkal izgalmasabb. Ha esetleg van már Picasa, akkor az ott fent lévő képeinket is beránthatjuk a rendszerbe.
A képek feltöltésénél egyszerre pozitívum, és negatívum, hogy a képeket a teljesen méretükben tölti fel. Így elég lassú a feltöltés, de ha úgy adódik, akkor legalább normális minőségben meg lehet őket nézni.

Miután kész van az adatlapunk, jöhetnek a barátok is. A barátainkat több módszer segítségével is bejelölhetjük. Ha rájuk keresünk és fent vannak, nincs más dolgunk, mint behúzni őket egy körbe (erről kicsit később).
Ha pedig még nincsenek bent a rendszerben, akkor emailen keresztül meghívhatjuk őket. Ha van Gmail-ünk, akkor automatikusan berakja a potenciális ismerős lehetőségek közé azokat, akikkel maileztünk már. 
Ezek után elég hamar be lehet őket is pakolni a körökbe.

A körök tulajdonképpen arra szolgálnak, hogy az ismerőseinket elkülönítsük. Ilyen módon az üzenőfalon csak annak a körnek osztunk meg tartalmakat, amelyiknek szeretnénk. Az esküvői képeket csak a rokonságnak osztjuk meg, a legénybúcsús részeg, hányós képeket pedig csak a haveroknak.
Így nem kell attól félni, hogy valaki olyat lát meg, amit nem kéne. Ez tulajdonképpen a Facebook csoportokhoz hasonlít leginkább, azzal a különbséggel, hogy itt már a kezdetektől csoportba rendezzük az embereket. 
Természetesen ha valakit beleteszünk egy körbe, akkor az egyén azt nem fogja látni, hogy melyik körbe helyeztük el, csak hogy felvettük. Nekem pl. van balfaszok nevű köröm is.

A Google+ chat is sokkal kifinomultabb, mint a Facebookos verzió. A Google beleintegrálta a Gmailben már megszokott GTalk-ot, így közvetlen az oldalról hívhatunk embereket - most már akár vezetékes vagy mobilon is - vagy indíthatunk videó-konferenciát. Egy időben akár több emberrel is videó-telefonálhatunk. 

Ha már belaktuk magunkat az oldalon és már jön a többi haver is, akkor lassan érkeznek majd az értesítések is. Ezeket a képernyő legfelső sarkában, jobb oldalt fogjuk megtalálni egy piros kis négyzetben.
Az értesítések külön pozitívuma, hogy ott helyben lehet rájuk reagálni, így nem kell megnyitogatni őket link szerűen még 10-15 lapon, hanem csak visszadobunk rá egy +1-et és kész.
Aki eddig lemaradt volna annak mondom, hogy Googleéknél a Like az +1. Gondolom már láttátok pár oldalon - itt is. Tessék használni.

Ha tovább vizslatjuk a navigációs felületet, akkor a Google+ logó mellet megtaláljuk a többi gombot. Itt navigálhatunk a kezdőlap (fal) a profilunk, a képek és a köreink között.
A fal lényege ugyan az, mint a Facebookon; látjuk a friss híreket, megosztásokat. Érdemes megemlíteni, hogy a Google zseniálisan integrálta a Youtube videókat is a megosztásokba. 
A profilunk gombbal értelem szerűen a saját profilunkon találjuk majd magunkat. Lehet szerkeszteni, meg gyönyörködni benne. A profilunkon belül egy külön lapon találhatjuk meg azokat a bejegyzéseket és minden mást, amit valaha +1-tünk.
A képek részen az ismerőseink frissen feltöltött képeit, albumait nézhetjük meg. Ha frissen töltünk fel képeket, az természetesen az üzenőfalon is megjelenik. 
A köröknél pedig a köröket tudjuk szerkeszteni. Egy személy egyszerre több körben is szerepelhet. A körök miatt megszűnt létezni a "valakinek a falára írás", mivel ha valakinek üzenni akarunk, akkor a poszt megosztási beállításainál csak egy személyt adunk meg, és nem egy egész kört. Értelem szerűen 2 vagy több embert is beírhatunk, ha épp különböző körökből jönnek, vagy ha nem akarunk egész kört meghívni a megosztásba.
Pont ezért üzenetet sem kell írnunk senkinek, csak neki megosztunk egy 20 soros falposztot és kész. Vagy mailt írunk. Ennyi.

Tegnap (2011. 08. 12.) indította el a játékokat a Google az oldalon. Így ha már nem tudunk mit kezdeni magunkkal akkor kedvenc játékainkkal is játszhatunk. Természetesen az elért pontjainkat megoszthatjuk az üzenőfalon, vagy akár mások ellen is játszhatunk. A játékok között már a Zynga játékai is szerepelnek, így egyre inkább kiéleződik majd a verseny a Facebookkal. Hát még ha egyszer a Farmville is átköltözik..

Azt hiszem átvettük a fontosabb menüpontokat. A többit fedezze fel mindenki magának.

Még a negatívumokról kell szólni pár szót. 
Nem sok van, hozzáteszem. Az első és talán egyetlen negatívum, ami igazán zavaró, hogy a kezdeti sok regisztrációhoz képest kevés az aktív használó. Nekem ugyan hála istennek van pár, de összeségében még kevesen vagyunk. 
Az oldalt ezek mellett is érdemes használni, mert a megosztott tartalom sokkal minőségibb. Még nincs telesz@rva mindenféle szavazással, meg kamulinkkel, meg "szar az életem, öljetek meg" kinyilatkoztatással. 

A másik probléma ami még jelentkezett nálam, hogy a router tüzfal miatt olykor nem volt hajlandó megjeleníteni képeket. Ez viszont nem mindenkinél probléma, az ismerősi körömben csak nálam fordult elő ilyen. Pár kattintással ez is orvosolható.

A negatívumok közé sorolható még talán a lassú képfeltöltés. Nem hiszem, hogy fel kell tölteni a képeket 3000*2000 pixelben. Javasolnék valami választható lehetőséget, hogy nagy felbontásban akarjuk-e, vagy sem.

Egy pozitívum kimaradt! A Google értesítések a többi Google oldalon is figyelemmel kísérhetők. Így az értesítés dobozka látszik a sima google.hu-n, a Maps-on, a Translate-en, és minden más Google oldalon is. 

Ezek után én azt mondom, hogy érdemes beregisztrálni - aki még nem tett így. Mint mondtam meghívót tudok küldeni, keressetek bátran - akár a Facebook csoportban is.

A bejegyzés trackback címe:

https://weinie4.blog.hu/api/trackback/id/tr803150691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása