Ma Chrissel erről dumáltunk és igen érdekes dolgok jöttek ki. Az elején elég vulgáris kérdések merültek fel, de aztán egész életképes gondolatok is megszülettek.
Az alap feltételezéseink alapjául a filmek szolgáltak. Minden filmben van egy fő gonosz, aki csúnya mód, kisgyerekeket akar ölni, hogy a többinek jó legyen. Természetesen ez rossz dolog, de felmerül a kérdés:
Ha most rögtön meg kell ölnöd mondjuk 50db óvodás kisgyereket, de cserébe megmenthetsz másik 3 000 000 halálos beteget (szintén kisgyereket), akkor hogy döntenél? Mi a jó és mi a rossz?
Menjünk tovább. Azt mondják neked, hogy a családod vérében - nyilván fikció - van az ellenszer az AIDS-re, és csak akkor tudják kinyerni, ha meghal mindenki. Mi a fontosabb? A személyes nyugalmad és a család iránti szereteted, vagy a másik 6 milliárd ember jóléte?
Másik példa: feldobják, hogy ha most rögtön levágod 5 ujjad, akkor egy kislány nem hal meg (megmenekül akármilyen nagyon durva kórtól). Nem ismered, nem is láttad soha, és valószínűleg nem is fogod többet. Hogy döntesz? Mi a fontosabb, a személyes jóléted, vagy egy ember élete?

A válasz kézenfekvő. Vagy mégsem? Hol a határ? Mi számít önzőségnek és mi nem. Ha van kedvetek, akkor válaszoljatok a fenti kérdésekre, hogy ki hogy döntene. Csak őszintén.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://weinie4.blog.hu/api/trackback/id/tr902384079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bizsergefa 2010.10.19. 18:46:14

ha a példákat nézem, az ujjlevágósra teljes joggal mondhatnál nemet, mert hát az adott kislány miért ér többet mint te?
jó nyilván te nem halnál meg, csak az ujjaidat vágnád le, de hát akkoris...

az emberiségmegmentős dolog az meg a tipikus közösségi érdek kontra egyéni érdek, most talán picit hülye a példa de lásd kőmíveskelemenéket, asszony gyerek oda, a közösségi érdek teljesült, áll a vár, arany a zsebben aztán rohad meg az egész
másrészt meg, ha nem mented meg az emberiséget akkor te is beszopod szóval a végén ígyisúgyis megdeglesz :P
de érdekes kérdés

bizsergefa 2010.10.19. 18:47:34

de tudok hirtelen egy jobb példát, ami életszerű..
afgán öngyilkos merénylő.. feláldozza az életét, hogy hátha!!, tehát nem is biztos hogy a gonosz mocskos imperialista amerikai katonák megdeglenek és eltakarodnak, az ő közössége, az ő népe felszabadul, úgymond jól jár

nike2822 2010.10.19. 21:16:06

a gyerekeket lehet, h feláldoznám. a családomból pár embert, akiket am se szeretek.(van ilyen) az ujjaimat viszont nem adnám. vért igen ^^ ezvan. önzővagyok.

2010.10.19. 23:17:00

amíg te dönthetsz a téged is érintő kérdésekben nincs rossz válasz; reméljük más nem akar nyomást gyakorolni rád, hogy az ő érdekét is figyelembe vedd a döntésednél.
süti beállítások módosítása