Mégse dohányt szívunk..?

2009.12.20. 19:00

Mi lesz cigarettáink megszokott ízeivel?

Az unió ki akarja deríteni, hogy a dohánytermékekben található ötezerféle adalékanyag milyen hatással van az élvezeti értékre és a függőség kialakulására. A tudományos vizsgálat eredménye 2010 nyarára várható, utána akár az összes adalékanyagot száműzhetik. A hazai dohánytermesztők szerint a dohányosok ellehetetlenítése a cél, egy egészségügyi közgazdász viszont gazdaságilag racionálisnak tartja a döntést.

Alaposan megváltozhat egyes cigaretták íze, ha az európai uniós szabályozás belenyúl a dohánygyárakban kifejlesztett adalékanyag-kombinációkba. A dohánytermékek ellenőrzésére alakult bizottság idén márciusban kezdeményezte körülbelül ötezer cigaretta-adalékanyag vizsgálatát az újonnan azonosított egészségügyi kockázatok tudományos bizottságánál (SCENIHR). Ennek a testületnek azt kell vizsgálnia, hogy az adalékanyagok mennyiben fokozzák a dohányzás élvezeti értékét és a függőséget.
Mi van benne?

Nemcsak Európában, a világ nagy részén is az amerikai típusú, kevert dohányból készített, úgynevezett blended cigaretták terjedtek el. Az európai kevert cigarettákban virginia, burley és keleti típusú dohányok vannak, és ezt a keveréket dobják fel adalékanyagokkal. Csak Kanadában és az Egyesült Királyságban használnak nagy arányban virginia típusú dohányt a cigarettákban, ennek íze önmagában kissé csípős.

„Akár mind az ötezer adalékanyagot kivonhatják a cigarettagyártásból, elképzelhető, hogy egyetlen íz, a mentolos marad meg” – mondja a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke, Bényei Illés (a Magyar Dohányipari Szövetség elnöke, Patai András nem nyilatkozott az ügyről). Márpedig Bényei szerint egy jól bevált és hosszú idő alatt kialakított receptúrából elég egy anyagot kivonni, hogy boruljon a teljes ízvilág: „Ekkor új adalékokat kell keresni, ha a gyárak nem akarják elveszteni az ízhatást. A másik lehetőség, hogy az új íz miatt újrapozicionálják a terméket, ám annak jelentős költségei vannak.”

Valahol kíváncsi vagyok hogy ennek mi lesz a vége, mert sokan mondják, hogy az adalékanyagok miatt van a függőségérzet nagy része, hát most majd kiderül. Többet nem nagyon tudok hozzáfűzni. A cikket főleg a dohányosoknak szántam, de alapvetően is érdekes. A cikk folytatódik indexen!

A bejegyzés trackback címe:

https://weinie4.blog.hu/api/trackback/id/tr771995624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása