Élet egy áruházban

2012.08.26. 17:09

A napokban az egyik munkatársam kapott egy szerződés kiegészítést, amit mindenféle kétely nélkül írt alá. Mivel én még nem kaptam ilyen papírt, ezért én még bátran írhatok bármit.
A szerződés kiegészítése gyakorlatban azt jelenti, hogy eladod a lelked a cégnek, minden online fórumot érintő kérdésekben.

Én nagyon meglepődtem, mikor elolvastam, hogy mi van benne. A szerződés módosítás gyakorlatilag mindenre kitérően szabályozza, hogy a dolgozók milyen formában nyilatkozhatnak a médiában, legyen az online vagy bármilyen más.
Tételesen veszi végig, hogy pl. facebookon mit kell tenni, ha valaki szidja a céget, vagy valótlant állít róla. A legszebb az egészben, hogy ha te magad végzel ilyen tevékenységet - mondjuk azt mondod, hogy a főnököd, és az egész felső vezetés mocskos náci cigány - akkor ennek következményeképpen még akár te is megjárhatod.

Ez számomra akár azt is jelentheti, hogy tulajdonképpen engem - a kollégákat -  korlátozzák a személyes médiában való részvételben, így a közhöz való jogomban. Asszem a nagyok így szokták mondani. 
Persze ennek semmi jelentősége, mert hát ez egy közös megegyezésen alapuló okirat, ami ugye a felek kölcsönös beleegyezésével jön létre. 
Így logikusan ha te ebbe nem egyezel bele, akkor nem írod alá. 

Gyakorlatban ez úgy működik, hogy ha nem írod alá, akkor nagyon csúnyán néznek rád, és várhatod, hogy mi fog következni az elkövetkező hetekben.
Tudnék példákat írni, hogy kiket milyen indokkal raktak ki, de a végén még beleteszik azt is a szerződésbe, hogy visszamenőleg sem lehet ilyen bejegyzés/poszt/komment a birtokomban, különben irgum-burgum. 

Ez a magatartás vélhetően pont az ilyen eseteket hivatott elkerülni. Értem ez alatt azt, hogy a mondva csinált kirúgások ne kerüljenek a közmédiába - vagy akár az online médiába (értsd. facebook) - ezért inkább, aki egy rossz szót mer szólni, még azt hurcoljuk is meg.

Aki egy kicsit figyeli a híreket, az pontosan tudja, hogy az itthoni barkácsáruházak nagy bajban vannak. Napról napra derül ki, hogy a Praktiker, a BricoStore, Baumax jobb esetben a fedezeti pont felett termelnek, de lassan már mondhatjuk, hogy csak üzemszüneti pontról beszélünk. 

A legtöbb új dolgozó szerződése már csak határozott idejű - fél év - melyből 3 hónap próbaidő. Ezeket összerakva hamar kiderül, hogy nem tervezünk túl hosszú időtávra. És persze a médiás szerződés is kapcsolódik ehhez, olyan formán, hogy bármi negatív felhang tűnik fel az éterben az ne kerüljön ki. 

A bejegyzés trackback címe:

https://weinie4.blog.hu/api/trackback/id/tr124733086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása