Az itthoni idősek megelégelték a tarthatatlan kátyúhelyzetet és kezükbe vették az irányítást. A budapesti Reizinger Márta elmondta nekünk, hogy mi is az ábra az itthoni utakkal.

"A legfőbb probléma az, hogy egyszerűen nincs pénz az összes létfontosságú utat helyrehozni, így nem maradt más lehetőség, mint hogy a polgárok álljanak az úthenger mellé, és megtegyék azt, amit megkövetel a haza."
Ilyen buzdító szavak hallatán még a szerkesztőség aggjai is kötni álltak és hamar belátták, hogy tényleg szükség lesz, minden dolgos kézre, hogy Magyarország is európai színvonalra emelkedhessen.

A speciális technika, amit a nyugdíjasok alkalmaznak, nem más mint egy régi keleti módszer. A titka abban rejlik, hogy a kötéshez használt fonalat először olaj származékba merítik, így adva neki rendkívüli strapabíró képességet. 
A kötési technika a szokásos "egy sima egy fordított" helyett egy sokkal erősebb került használatba. Reizinger Márta elmondta, hogy amit ők használnak, az a hatványozó csomózás. Ez lényegében a sima módszernek a négyzete: egy sima, két simára fordított és még egy fordított. Ezzel a módszerrel a kijavított rész tartóssága meghatványozódik. 

Az igazán régi motorosok még ezt is négyzetre emelik, de erre tényleg csak a legmerészebbek vállalkoznak. A négyzet a négyzeten technikát csak olyan helyeken alkalmazzák, ahol rendkívül nagy igénybevételnek van kitéve a javított felület, így például hidakon, alagutakban, illetve több emeletes épületeknél, esetleg gyárakon belül.

A javítandó rész kitöltése sok dologtól függ, de a legfőbb szempontok az üreg mélysége és átmérője. Az állandó átmérőt a legszélesebb és legkeskenyebb pont mértani közepeként határozzák meg, majd ezt osztályozva döntik el, hogy melyik technika a legmegfelelőbb a kitöltéshez.

Az önkéntes csoportok munkája már nagyban zajlik és a sikeres akcióknak köszönhetően a hazai kátyúk nagy részét már sikerült felszámolni. 
A kötött útpályák olyan sikeresek, hogy már Európa szerte hír ment a magyar vállalkozásnak.

További sikeres munkák tekinthetők meg a tovább után.

A bejegyzés trackback címe:

https://weinie4.blog.hu/api/trackback/id/tr783023042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása