Na most újra itt vagyok és mint már említettem korábban vannak ilyen jellegű terveim is. A dolog lényege az lenne, hogy néha majd rakok ki ilyen irodalmi posztokat is. Azért határoztam el, mert a mi oktatásunk egy fos röviden jellemzve. Az orái anyaggal rendszerint nem értek eggyet, ezért gondoltam, hogy jó lenne, ha mondjok itt minden héten kibeszélnénk egy pár soros verset, vagy akármit.

Nem akarok ide rakni litániákat, meg 300 oldalas dolgokat, főleg mert senki nem olvasná el, de szerintem egy pár soros versről sokan elmondanák a véleményüket. Most első körben szerintem Ady és Babits versek lesznek, mert azok elég sokféleképpen értelemzhetőek és talán tlaálunk benne magunkra vehető utalásokat, vagy rejtett dolgokat.

Az elején nem szeretnék véleményt modnani, de szerintem eléggé nem rossz. Kiváncsi lenék pár véleményre, aztán pár komment után összhasonlítjuk, hogy ki mire gondolt és összevetjük őket. Biztos érdekes lesz, na meg nem leszünk buta ostoba emberek.

Akinek esetleg van kedvence és szivesen megosztaná velünk az bátran írjon nekem mailt, vagy kommentet vagy akármit és akkor kirakom szivesen. Az első verset Babitstól kölcsönözzük Lynette ajánlására. Remélem tetszeni fog és lesz rá pár komment. A tovább után folytatódik. Bátran jöhetnek a kommentek érzelmekről is, akár álnéven is, ha nem akarjátok felvállalni.

-update- dobtam egy linket a posztokhoz az oldaltérképhez is

Babits Mihály - A Danaidák

Lenn a csöndes alvilágban, szellőtlen, bús alvilágban, asphodelosok
között, hol asphodelos meg se moccan, gyászfa nem bókol galyával,
mákvirág szirmát nem ejti, mert a szél ott mélyen alszik, alszik
asphodelos ágyban, mélyen alszik, nem beszél,

hol a tók acéltükörként mozdulatlan elterülnek, pillák könnyen
szenderülnek, mert a pillák legyezője, habszövetnek fodrozója
sohase jár ott, a szél;

óriási amphorákba, alabastrom amphorákba ötven asszony, bűnös asszony
karcsu vázát megmerítve, majd merítve, majd ürítve kárhozott bús
ötven asszony mindörökre töltöget,

ötven kárhozott bús asszony óriási alabastrom amphorákba mindhiába
töltögeti drága nedvét, drága Léthéből merített sohasem elég
vizet.

Óriási karcsu gyászfák ágaikat sohse rázzák: - minden águk egy-egy
lélek, öngyilkos bús régi lélek, mely most néma fán tenyész

érzőn, mégis öntudatlan nyujtja lombát mozdulatlan, mozdulatlan és
sötéten, át a réten,

át a réten, hol a Léthe (mert e rét a Léthe réte) száz belémosott
bünöktől szennyes vízzel, elfelejtett ős bünöktől szennyes vízzel
körbe folyva nem enyész,

nem enyész, nem ér tengerbe, hanem hétszer körbe-körbe, vissza
önmagába: ottan ötven asszony kárhozottan ötven órjás amphorába
mindhiába, mindhiába tölti könnyét és vizét,

majd merítve, majd ürítve, mindhiába, mert az ötven bűvös edény
tölthetetlen, mint a tenger önmagától megapad és elhúzódik és az
ötven bűnös asszony Léthe vizét alabastrom amphorákba mindörökre
csak hiába tölti szét.

Ötven asszony, alabastrom testtel, ébenszínű hajjal érzőn, mégis
öntudatlan öntögetve szakadatlan félig értett dalra kel,

ötven kárhozott bús asszony felvilágból lehozott és lelkeikbe
visszajáró félig értett félemléket fojtott hangon énekel:

»Meggyilkoltuk férjeinket, ötven daliás nagy férfit és szerettünk,
csak szerettünk, Isten tudja, kit szerettünk, vágykancsóból
merítettünk, merítettünk, űrítettünk, fenn a zöldvilágu földön,
az aranyos nap alatt -

»Régi szavak járnak vissza elsötétült lelkeinkbe, mint sötétben nagy
szobákba utcáról behullott fények; mit jelentenek? hiába próbálunk
rá emlékezni; mit jelent az, hogy: szeretni? mit: kívánni? és
ölelni? a homályban mindhiába kérdezzük az árnyakat.

»Csak daloljunk: Meggyilkoltuk - s emlékezzünk: férjeinket csak daloljunk, bár nem értjük, és merítsünk és ürítsünk; úgy sem
tudjuk abbahagyni; és daloljunk, bár nem értjük, mert különben
némaság van, és a némaság oly félős! néma, rengeteg sötétség: a
sötétség nem beszél - «

Igy dalolt az ötven asszony, ötven kárhozott bús asszony, egymáshoz
mind oly hasonló ébenfürtü, alabastrom testü ötven testvérasszony
így dalolt a Léthe-réten, lélekfák közt, mákvirág közt, óriási
amphorák közt, Léthe mellett, hol a szél

lenn a csöndes alvilágban, szellőtlen bús alvilágban alszik
asphodelos-ágyban, mélyen alszik, nem beszél.

 

Szerző: weinie4

8 komment

Címkék: irodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://weinie4.blog.hu/api/trackback/id/tr771994882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lynette 2010.03.18. 22:10:46

love A személyes részt már említettem msnen :) A vers hátteréről csupán annyit fűznék hozzá, h a Danaidák név 50 görög királylányt takar, akik Danaosz király lányai voltak.A monda szerint a királyságot megtámadták és Danaosznak a lányaival együtt menekülnie kellett egy ismerős uralkodóhoz, aki a védelemért cserébe azt kérte, hogy az ő 50 fiázoz adja hozzá Danaosz a lányait. Ez meg is történt, ám a nászéjszaka előtt D. megparancsolta a lányoknak, h öljék meg a férjeiket ( mert h ugye kényszerházasság, stb..) és ezt a lányok meg is tették, bűnükért pedig az istenek arra kárhoztatták őket, hogy örökre a Léthe vizét merjék, soha meg nem telő amphorákkal, ezzel is utalva a bűn meg nem bocsáthatóságára. Egy kis csavar a sztoriban: a legkisebb k.lány és k.fi egymásba szerettek, de ez a k.lány is megölte a férjét, szolidaritásból és az apja iránti tiszteletből. Az asphodelosz pedig egy páfrányszerű alvilági növény. pusz lmm

weinie4 · http://weinie4.extra.hu 2010.03.18. 22:20:13

nakérem4 ilyen véleményeket várok én, vagy pl hogy nekem tetszett mert.. vagy nekem nem tetszett mert ilyen meg olyan sz volt, vagy akármit. Lynnek pedig még egyszer köszönjük a szakmai és hozzáértő kiegészítést :)

Myller · http://minimalmyller.blog.hu 2010.03.20. 23:44:45

Nem vagyok túl nagy Babits-fan (inkább Ady), az "antikoskodást" meg amúgy sem szeretem, annak idején Homérosz bácsival is szenvedtem eleget. :S Viszont azért a vers hangzása jó, olvasgatni király. A mondanivalóról annyit, hogy én jobban szeretem az ilyen társadalomkritika jellegű cuccokat, nem pedig a különböző mítoszok, stb feldolgozását. Ízlések és... Viszont ha már Babits, akkor az egyik legjobb verse (szerintem :X ): FEKETE ORSZÁG Fekete országot álmodtam én, ahol minden fekete volt, minden fekete, de nem csak kívül: csontig, velőig fekete, fekete, fekete, fekete, fekete. Fekete ég és fekete tenger, fekete fák és fekete ház, fekete állat, fekete ember, fekete öröm, fekete gyász, fekete érc és fekete kő és fekete föld és fekete fák, fekete férfi, fekete nő és fekete, fekete, fekete világ. Áshatod íme, vághatod egyre az anyagot, mely lusta, tömör fekete földbe, fekete hegybe csap csak a csáklyád, fúr be furód: s mélyre merítsd bár tintapatakját még feketébben árad, ömöl nézd a fü magját, nézd a fa makkját, gerle tojását, csíragolyót, fekete, fekete, fekete, fekete kelme s fekete elme, fekete arc és fekete gond, fekete ér és fekete vér és fekete velő és fekete csont. Más szin a napfény vendég-máza, a nap a színek piktora mind: fekete bellül a földnek váza, nem a fény festi a fekete szint karcsu sugárecsetével nem: fekete az anyag rejtett lelke, jaj, fekete, fekete, fekete.

Gerely 2010.03.20. 23:47:20

nekem nem tetszett mert: (és ez szinte az egész lírára és még a dráma egy részére is kiterjedően) nem érdekel, akit érdekli az foglalkozzon vele, akit nem az minek tanulja, érettségizzen stb, kb soha nem fogok értelmezgetni ilyeneket, kezdjük ott hogy el sem fogom olvasni (ezt elolvastam szolidaritásból ;) ) de egyébként a kezdeményezés jó, és kellemes időtöltést vele :)

Gerely 2010.03.20. 23:50:51

najó igy visszaolvasva ezt még szuperbruttósítanom kell, szóval nem az irodalommal van bajom, bár beszívva bebaszva firkálás is előfordul benne, hanem azzal hogy az egységesen elfogadott spekulációkat kell megtanulni.. jó nyilván vannak egyértelmű dolgok pl feltámadott a tenger, de az ilyen százféleképpen értelmezhető dolgokat pár önistenítő überokos faszfej szubjektíven (ugy tudjuk hogy objektivitás mint olyan csak elméleti síkon létezik) értelmezi és azt hatetszik hanem tanuljam meg hát a nagy faszt

weinie4 · http://weinie4.extra.hu 2010.03.21. 12:39:28

na Gerely én pont ezért keztem el ezeket a posztokat csinálni, mert a tököm tele volt azzal, hogy valaki híres/nem híres elemző szerinti szarságokat kellett megtanulnunk, mikor tök nyilvánvaló hogy a költő nem olyan állapotban írta őket. Honnan a faszból tudják, hogy nem épp befüvezett, beivott és a saját hányásában fuldoklott mikor írta őket? Vagy épp honnan tudják hogy szerelmes volt. Az én mindbreakjeim fele se arra épül ami le van bennük írva.. Ezért gondoltam hoyg jó ötlet lenne akár itt is beszélni erről, hogy ki mit gondol róla és nem valkik által igaznak vélt dolgokat bemagolni.

Gerely 2010.03.21. 22:07:35

naja azt mondom hogy szép és jó ez de baszhatom ha érettséginél bevágom linkkel, pontos dátummal és ipcímmel együtt az odavágó postot..

weinie4 · http://weinie4.extra.hu 2010.03.21. 22:20:59

félre ne értsd, nem ez a cél, hogy ez majd milyn jó lesz érettségin, inkább egyfajta hadjárat az irodalomoktatás ellen. Hogy mi márpedig akkor is így gondoljuk, és közzé is tesszük.
süti beállítások módosítása