A cégnek most nem csak simán egy új Windowst sikerült összehoznia, de egy olyan rendszert is alkottak köré, ami ha napvilágot lát rendes formájában is, akkor biztosan nagy siker lesz. 
A kezdeti megdöbbenést a Metro felület vitte el, de ha jobban megnézzük a rendszert, akkor ez egy olyan összefüggő hálózat a korábbi megkérdőjelezhető termékekkel, amik gyors és rendkívül használható rendszert eredményeznek majd.

win8.jpg

 

Szokásomhoz híven már akkor Win 8 volt a gépen, mikor még csak a Developer Preview éppen kijött és persze minden nap meg voltam döbbenve, mikor találtam benne valami újat.
Azóta kijött már a Béta is - amit egyébként Consumer Preview-nak hívnak - és a csoda csak most vált igazán élővé.

A legnagyobb újítás a Windowsban, hogy felhő alapú rendszer már a kezdetektől fogva. Természetesen csinálhatunk új felhasználót, ami a korábbi, helyi felhasználó mappát biztosítja, vagy bejelentkezhetünk a Live azonosítónkkal.
Utóbbi esetben rengeteg dolog tárul fel előttünk. Zenék, videók, hírek és persze a felhő funkció. Amit egyik gépen beállítok az a másik gépen is úgy lesz.

Ez persze akkor volt igazán fura, mikor az asztali gépen is ugyan az lett a háttér magától, mint a laptopon. Az ilyen apróságok teszik még használhatóbbá a rendszert. No meg az, hogy jóval gyorsabb.
Bejárta az egész világot a Windows-t lejárató videó, amiben a start menü nélkül egy átlag user nem tud mit kezdeni a rendszerrel, de gyakorlatilag szerintem bárki, aki valaha egészen kicsit is többet foglalkozott az informatikával, mint egy óvodás, vagy egy nagymama, akkor biztosan kiismeri majd magát a rendszerben.

Az új Windows sokkal jobban kezelhető, mint bármelyik másik elődje és mindezt olyan elkésztő sebességgel teszi, mint eddig egyik sem.

A Start menü eltűnése - átalakulása - csak előnyére vált a rendszernek. Az elgondolás jogos volt. A felhasználók nagy része már nem használta a Start ikont a tálcán, csak ha épp olyan program kellett, ami csak a menüben volt elérhető 5 mappa mélyen.

A fejlesztők arra is nagyon okosan rájöttek, hogy rá kell szoktatni a felhasználókat a gyorsbillentyűkre, mert sokkal gyorsabb és használhatóbbá válik általuk a rendszer, mint egyébként egérrel. Természetesen mindennek megvan az egér párja is, de 3-4-5 kombinációt megtanulva kemény másodperceket spórolhat az ember.
A Metro felület csodaszép és rendkívül használható. Végre csoportokba rendezhetjük, amit mi úgy gondolunk, miközben nem kell mappákba rejteni, elég csak egymás mellé húzni.

Az aktív csempék olyan felületet biztosítanak, amely segítségével nem kell minden alkalmazást processzor százalékok árán futtatnunk, elég csak rátekinteni és tudom, hogy milyen idő lesz ma, milyen teendőim vannak, vagy épp mit osztottak meg a neten a legjobb haverjaim.

Az appok átfedésben vannak. Az egyikből oszthatunk meg a másikba, és fordítva. Az appok kezelése rendkívül gyors, mivel a használaton kívülieket a rendszer hibernálja. A proci fogyasztását nullára veszi, a memóriát pedig csak akkor üríti, ha másnak kell. Így ha mégis újra megnyitjuk egy már használt programot, az szédítő sebességgel nyílik meg újra.

Az Appstore bevezetése is sok előnnyel jár - majd - mivel ide a fejlesztők maguk tölthetik fel a szoftvereiket és így nem kell majd egy friss telepítésnél órákat eltölteni azzal, hogy különböző oldalakról leszedjük a legfrissebb napi használatú szoftvereinket.
Az Appstore már most használható, annak ellenére, hogy még csak Béta fázisban van a Windows 8. A fejlesztők még dolgoznak az appokon, de már több nagy gyártó - Google, Mozzilla - is bejelentette, hogy gőzerővel készülnek az indulásra.
A programok közül értékelések és képek segítségével is választhatunk, amelyek 1 kattintás után pillanatokon belül letöltődnek és települnek is.

Az appokban integrálva vannak a korábbi Microsoftos megoldások is. A Photo alkalmazásban rögtön látjuk a gépen lévő képeket, a Skydrive-ban lévőket - nekem jelenleg ott van fent 25Gb-nyi - a Facebookon lévőket, vagy akár még azokat is, ami a Flickerre került fel.

win82.jpg

A People alkalmazásban rögtön egy helyen látjuk a Facebookos ismerősöket, és a Gmail-eseket. Látunk róluk miden infót, amit megosztottak. Ha kedvünk tartja a legjobb barátainkat a Metro menüre rögzíthetjük, így az ő updatejeik ott lesznek közvetlen az aktív csempéken.

Az appok szinte napi rendszerességgel kapnak frissítések az appstore-ban, így tényleg érdemes figyelni. Egyre több funkció teszi még használhatóbbá a rendszert.

Aki a kompatibilitási problémák miatt aggódik, annak sincs mitől tartania. Az összes program futtatható, ami Win7 alatt elment. Minden.

Én összességében nagyon pozitívan csalódtam az új rendszerben. Mindenkinek ajánlom hogy töltse és tegye fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://weinie4.blog.hu/api/trackback/id/tr534487995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bizsergefa 2012.05.04. 20:45:49

bennevagyok süsdmeg :D

start menüt arra használom ha keresek valamit... érdekes, majd valakinél kiprószálom

weinie4 · http://weinie4.blog.hu 2012.05.04. 22:01:28

tényleg megéri felrakni, kevesebbet zabál, mint a win7, és megy mint a gép :)

bizsergefa 2012.05.05. 11:59:30

Majd valamikor megkuksolhatom nálad?
süti beállítások módosítása