Gondoltam leposztolom én is hogy mik voltak az index szerint a legnagyobb médiaesemények, persze szanálva. Itt csak az van ami szerintem fontos.

A blogok, kommentek, fájlmegosztó szolgáltatások megingatták a nagy kulturális terjesztők monopóliumát. Már nem csak a kiadók határozták meg, hogy mi válhatott divattá. A net kultúrára gyakorolt hatását remekül mutatja, hogy a fenti kijelentések fájó közhelyként hatnak, miközben 10 éve a legtöbbünk legfeljebb hetente látott internetet, és ha volt is emailcíme, akkor sem azon keresztül tartotta a kapcsolatot a barátaival.

A blogolásról öt éve pedig még úgy gondoltuk, ha egyáltalán gondoltunk róla valamit, hogy legfeljebb a tinilányokat fogja felkavarni, nem például az újságírást.

 2001
-A World Trade Center katasztrófája jelentős, de ellentmondásos reakciókat vált ki a művészeti életben. Stockhausen zeneszerző például megjegyzi: „Az Ikertornyok lerombolása minden idők legnagyobb művészeti akciója.” A képzőművészek hosszú ideig nem tudnak mit kezdeni a témával, évekig a romok és a rombolás képeinek erőtlen reprodukálása jellemzi a szcénát. Az első értékelhető műnek Gerhard Richter September című festményét tartják. Az irodalomban Updike, Mohsin Hamid és John Adams dolgozzák fel a tragédiát.
-A kiemelkedő, félmilliós nézettségű Valami Amerika című magyar közönségfilm premierje.

2002
-Irodalmi Nobel-díjat kap Kertész Imre. A díj kihirdetése után az eladási listák élére kerülnek az író munkái, ugyanakkor megjelennek az elismeréshez és a témához méltatlan kritikák is.
Irodalmi Nobel-díjat kap Kertész Imre
-Sugározni kezdeik a magyar Big Brothert, amelyet a Való Világ követ.

2003
-Az Ali G, Borat és Brüno figurájával feltűnő Sacha Baron Cohen Angliában és Amerikában is sikeres lesz.
-Megjelenik Dan Brown Da Vinci-kód című bestsellere.
-A street art sztár, Banksy becsempészi egyik munkáját a neves Tate Britainbe.
-Kihirdetik a WTC-pályázat nyertesét. Daniel Libeskind terve lesz a győztes, de később kiderül, ez nem azt jelenti, hogy az ő épülete épül majd fel. A koncepciót többször áttervezik, Libeskind terveit megnyirbálják, a pénzügyi háttér bizonytalanná válik, az átadás jelentősen késik.
-Londonban befejezik Norman Foster felhőkarcolóját, amely Uborka néven lesz közismert.

2004
-Janet Jackson bemutatja a világ legnézettebb mellvillantását. Jackson ruháját az amerikaifutball-bajnokság döntőjének szünetében, az ilyenkor szokásos zenés műsor közepette tépte le Justin Timberlake, élő adásban. A napkoronggal díszített mellbimbóra később kétszer annyi internetező volt kíváncsi, mint szeptember 11-ére, és ötször annyi, mint a Columbia űrrepülőgép katasztrófájára.
-Befejeződik a Jóbarátok, amelynek utolsó epizódját 52,5 millió néző követi.
-A Google bejelenti, hogy 15 millió könyv digitalizálásával internetes könyvtárat hoz létre. A kezdeményezés nemzetközi tiltakozást vált ki.
-Mark Zuckerberg elindítja a harvardi diákok számára készített közösségi oldalát, a Facebookot. A szájt eleinte nem sok vizet zavar, másfél évvel később azonban már milliós felhasználóval működő oldalként közismert.

2005
-Elindul a YouTube. Eleinte úgy tűnik, a Steve Chen, Chad Hurley és Jawed Karim által alapított cég gyors sikerének a szerzői jogi aggályok vetnek véget. A videómegosztót szerencsére megveszi a Google, és elsimítja a problémákat. A jelenleg napi egymilliárdos látogatottságú szolgáltatás konkurenciája lesz a tévézésnek, új reklámozási stratégiákat szül, fontos kulturális és politikai információforrás lesz.

2006
-Az M0-s hídjának névadási szavazása révén Magyarország neve ismert lesz az Egyesült Államokban is. Stephen Colbert humorista arra figyel fel, hogy a szavazást a Chuck Norris-híd vezeti. Nézői révén Colbert megszerezte a vezetést, de a minisztérium a Megyeri híd mellett dönt.

2007
-Brintey Spears egy időre felfüggeszti popkarrierjét. Drogos kicsapongásai egyik állomásán leborotválja a haját, és úgy kószál az utcákon, fotósok hadától kísérve.
-Megjelenik a zenehallgatási, telefonálási és internetezési szokásokat is átalakító iPhone.
-Megjelenik Barack Obama első könyve.
-Meghal Pavarotti és Stockhausen.
-A Radiohead letölthetővé teszi új albumát, az In Rainbows című lemezt, amelyért nem kötelező fizetni, de lehet.

2008
-A Polaroid bejelenti, hogy befejezi a polaroidfilm-gyártást. Azonnal megjelennek a polaroid-fényképészet nosztalgiacsoportjai.
-Kína egész várost épít neves tervezők stadionjaiból a pekingi olimpiára. A központi stadiont, a Madárfészket Herzog és de Meuron tervezték. A 15 ezer főt megmozgató, monumentális megnyitó ünnepséget a neves kínai rendező,  Zhang Yimou koreográfiája szerint vezénylik.
-Damien Hirst brit képzőművész és botrányhős a galériák kikerülésével rendhagyó árverést szervez saját műveiből. A Sotheby's aukcióján 111,5 millió fontért ad el alkotásaiból. Történik mindez azon a napon, amikor a Lehman Brothers és a Merrill Lynch tönkremegy, és hivatalosan is megkezdődika gazdasági válság.
-A Nem vénnek való vidéknek ítélik az Oscar-díjat.

2009
-Meghal Michael Jackson. Ravatalánál tízezrek jelennek meg. Perbe fogják orvosát. Megjelenik a Michael Jackson életét feldolgozó film, és kasszasiker lesz. Napokon keresztül minden média Michael Jackson-számokat sugároz, listáz, ajánl, kritizál.
-Az MTV Music Awards díjátadóján Kanye West a színpadra pattanva megszakítja az egyik díjazott, Taylor Swift beszédét, így egy csapásra elnyeri a világ legbunkóbb celebje címet.
-Vetíteni kezdik minden idők legdrágább filmjét, az Avatart.

Kiemeltem a durvábbakat. Tök fura hogy a utube csak 2005 óta van, és hogy a facebook csak egyetemi rendszernek készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://weinie4.blog.hu/api/trackback/id/tr621995546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása