Torrent forradalom

2009.11.02. 20:44

Nem tudom mi lesz ennek a vége, de nem vagyok benne biztos, hogy jó irányba megy a dolog. Valahogy nem tetszik, az h más dönt arról, hogy mennyi legyen a feltöltésem. Ha zavar a torrent akkor lelövöm nem.? Ilyen egyszerű. De az h ha tölteni akarok, akkor se engedi mert “optimalizálja”..
Ez olyan mintha lenne egy sportkocsid és egy versenypályád, de azt mondaná a biztosítód, hogy csak 50 el mehetsz mert úgy biztos nem lesz gond..

Önszabályozó lesz a BitTorrent

Teljesen megújul a BitTorrent protokoll, és a változás elméletileg a felhasználóknak és a szolgáltatóknak is előnyös lesz. Az uTorrent 2.0 klienssel több százezren tesztelik az technológiát, ami optimalizálja a letöltést.

Senkinek sem közömbös a BitTorrent. Az internetezők imádják, mert felgyorsítja a letöltéseket, a szolgáltatók pedig utálják, mert túlterheli a hálózatot. A letöltők drága internetelérést vesznek, hogy még gyorsabb legyen a BitTorrent, a szolgáltatók pedig drága berendezéseket vesznek, hogy korlátozni tudják a BitTorrentet.

Ezt a patthelyzetet a BitTorrent fejlesztői egy technológiai újítással akarják feloldani. Elkészítettek egy uTP nevű technológiát, ami ügyesebben menedzseli a letöltéseket, és megkíméli hálózatot.

A jelenlegi BitTorrent gyakran interferál más online alkalmazásokkal, az internetszolgáltatók ezért lassítják vagy állítják le a torrenteket, írja a TorrentFreak letöltésügyi szakportál. Az uTP-vel azonban maga a letöltőkliens is észleli a hálózati torlódásokat, és automatikusan lekorlátozza a sebességét.

Simon Morris, a BitTorrent termékmenedzsere szerint a fejlesztésnek nagy hatása lesz az internetszolgáltatók működésére. A szolgáltatók sok milliárd dollárt megspórolhatnak azzal, hogy nem kell központi forgalomvezérlő berendezéseket venniük, nem kell a forgalom korlátozásával bajlódniuk.

Persze a felhasználók is megérzik majd a változást, hiszen a BitTorrent lelassul, hogy elkerülje a hálózat túlterhelését. Morris szerint az uTP főleg a feltöltési sebességet korlátozza, mert abban az irányban eleve kisebb a sávszélesség, könnyebben kialakul a torlódás.

Az uTP megméri, hogy egy megosztott adatcsomag mennyi idő alatt jut el az egyik gépről a másikra. A TorrentFreak szerint az új technológiát alkalmazó uTorrent 2.0 kliens több százezer bétatesztelője nem jelentett komoly problémát. A TorrentFreak cikkéhez fűzött olvasói megjegyzések azonban arról árulkodnak, hogy sokan nem bíznak a változtatásban.

Néhányan arra panaszkodtak, hogy drámaian megváltozott a letöltési sebesség, ezért inkább kikapcsolták az uTP-t, mások szerint inkább a szolgáltatóknak kellene fejleszteniük a hálózatukat. Egyesek szerint a szolgáltatók még az önszabályozó BitTorrentet is szabályozzák majd, hogy még kisebb legyen a forgalmuk, és maximalizálni tudják a profitjukat.

Elméletben tehát jól hangzik a BitTorrent újítása, de még kérdéses, hogy a felhasználók élnek-e vele, vagy egyszerűen kikapcsolják. Az is csak később derül ki, hogy a szolgáltatók valóban éreznek-e javulást, vagy folytathatják a júzerek korlátozását.

via  index

A bejegyzés trackback címe:

https://weinie4.blog.hu/api/trackback/id/tr281995663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása