Hol volt hol nem volt még a kárpátokon is túl élt egy örök ifjú férfi akit úgy hívnak hogy Pálesz. Pálesz egy halhatatlan volt, aki több mint 800 éve élt a földön. Számtalan háborút vívot már meg hol győztesként hol vesztesként, rengeteg barátját gyermekét feleségét temette már el életében és most a legújabb hobbija a horgászat.
Gyönyörű reggelre ébredett Pálesz és úgy döntött, hogy ez egy ideális nap a horgászásra, így hát elindult a ladikja felé hogy kihajózon. Miközben hevesen szelte a habokat egyre több hal akadt a horgára volt köztük harcsa, csuka, ponty de még egy két pisztráng is akadt köztük. Mikor az óra delet ütött pálesz horágra egy külön hal akadt 3 nap 3 éjjelen keresztül szenvedett vele és amikor sikerült kihúznia, látta, hogy egy arany halat fogott ki és az arany hal így szolt:
(folytatás a tovább után..)
- Engedj szabadon te kitartó férfi és én teljesítem három kívánságodat.
Pálesz ekkor így krédezet:
- Kívásnágok helyet kérdezhetek is?
az arany hal így felelt:
- Ahogy csak óhajtod, had haljam első kérdésed!
Pálesz elkedzet gondolkodni és egyszer csak eszébe jutott:
- Az első kérdésem legyen az hogy: Miért jó halandónak lenni?
-Hát ez fogos kérdés de azt hiszem tudom rá a valász
-Hát akkor had haljam. -szolt Pálesz-
-Halandóként sokkal inkább élvezetesebb az életet. Az ember minél több mindent megakar ismerni minél több emberrel találkozni. Bejárni a világot két kanálal habzsolni az élet örömeit és olykor bánatait és mindent meg akar csinálni amikor az tudja nem halasztani el mert kitudja hogy megéli e azt ezért oylan pezsgő a halandók élete és ezért olyan forró vérüek mert sose tudják hogy mikor jön el a vég és amíg élnek az idő alatt minél több hasznos dolgot véghez vinni. Mond csak Pálesz neked vannak gyermekeid?
-Sajnos mind meg haltak már réges rég így hát nem keresem a szerelmet és nem akarok több gyereket.
-Látod a halandóknak ritkán kell saját gyermekeiket eltemetni. Általában a gyerekek túl élik a szüleikét hiszen ez az élet rendje. Remélem siekrült válaszolnom az első kérdésedre.
-Igen tökéletesen. szolt Pálesz.
-És tudod már a következő kérdésedet?
-Azt hiszem az is meg van. Miért jó halhatatlanak lenni.
-Látod ez is egy nehéz kérdés. Szerintem azért jó halhatlannak lenni mert mindent meg tudsz ismerni a világon. Azt hiszem csak ennyi lenne a valaszom ha nem gond?
-Nem gond. felelt szomoran Pálesz. Mond csak arany hal miért rosz halhatatlanak lenni?
-látom pálesz téged elégé érdekel ez a téma.
Halhatatlannak miért rossz lenni? Szerintem azért mert rengeteg szeretedet veszízted el és talán még annál is több barátodat és ellenségedet. A múlt kinjait át kellet élned a jelen kínjai közt szenvedsz és a jövő kínjai fogják korbácsolni ártatlan ámbár örök életedet. Szerintem még az is rossz a halhatlanságba hogy sose öregedsz meg nem érzed majd hogy a lelekedel együt a tested is pihenésre vágyik, s talán soha se fogod annyira élvezni az életet mint egy halandó mert te tudod hogy ugyis élni fogsz még.
-Akkor azt kívánám hogy bárcsak halandó lennék.
-Hát sajnálom pálesz de elfogytak a kívánságaid. Három kívánságod volt és te helyetük 3 at kérdeztél.
-Kérlek arany hal most az egyszer tegyél kivételt.
-Sajnos nem tehetem.
Pálesz vérző szível s könyes szemmel vissza dobta az arany halat a vízbe. Ettől a naptól kedzev Pálesz midnenap kiment horgászni és az aranyhalat kereste 3 év mulva ugyan ezen a napon kifogta az arany halat. Pálesz rögtön rá ismert a halacskára de a hal nem ismerte fel ,őt és így szolt:
-Teljesítem három kívánságod ha vissza dobsz.
Pálesz nem habozott és így szolt:
-Azt kívánom hogy halandó lehesek!
-Kívánságod teljesült élvezd amit kértél. Szólt az arany hal.
Pálesz nem kivánt többet vissza dobta az arany halat hiszen három éve arra várt hogy újra találkozzanak és most meg történt. Pálesz álma teljesült és halandó lett, ettől a naptól kezdve ő is kétkanálal habzsolta az életet hiszen tudta hogy egyszer az ő szíve is megfárad és a menybe tér.
Szilágyi művészúr költeménye, mindent tisztelet az övé.. :D Respect tesó :) :D
Ennyi faxságot 2 oldalon még nem láttam.. :D

A bejegyzés trackback címe:

https://weinie4.blog.hu/api/trackback/id/tr271996777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabcy 2009.04.16. 19:00:19

kössz Gerely love :D B)

JocEE · http://joceeblog.szunyi.com 2009.04.16. 20:35:10

nagyon jó, éshát persze sok igazság van benne ;)
süti beállítások módosítása