Pazarlás a világ vége..???

2008.11.30. 20:09

Most jövök Ikrény blogjáról sé érdekes gondolatmenetet indított el bennem. A dolog lényege a világgazdaság és a felmérhetetlen pazarlás ami a világban megy manapság.
A továb után jön a post, sztem érdemes elolvasni. :)
Ot kezdtem el gondolkozni hogy benzin. Mindenki mondja hogy jaj de környezetvédelem így-úgy de a dologok mégsem változnak. Amíg az emberek pedig nem érzik a bőrükön a dolgok súlyát (pl elfogy az o3 réteg, és leég a bőröd..) addig itt nem lesz változás.
Szerintem a másik lehetőség ha mindennek az árát emgemelnénk. Úgy értem hoyg ami enkünk káros. Pl benzin. ha pl 300-600 ft lenne a benzin akkor mindenki hirtelen elkezdene gondolkozni azon hogy bringával járjon dolgozni.. 
Nyilván ez se megoldás mert akkor meg minden drágulna.. a kenyértől kezdve a többi napi termékig minden.
A gazdaságunk erre épül, szal nem nagyon lehet a szálakat mozgatni, de gondolom azt mindenki belátja hogy ez globális kérdés, és hogy egyszer el kell kezdeni valamit.. ..más dolog az hogy ha túl későn kezdünk akkor már késő lesz..

Másik téma pl a pénz. Én tudom magamról hogy nem tudok vele bánni, sőt ezt Andi még jobban tudja rólam...
Szerintem sok emberrel az a baj h enm tudja kordában tartani a pénzt.. Sok hülyeségre elmegy. Én is észreveszem h pl na csak még egy üdítő a hullámban (nem drága, 200ft.) de ha 2000-est adok oda akkor apróba kapok vissza és máris könnyebben elszórom a 200ft ososkat mint pl egy 2000-est..
Meg ilyen apróságok hogy míg hajat msosok addig is nyitva marad a csap/zuhany, és gondolom legtöbbünk se szokta elszárni mert hát "úgyis csak gyorsan átmososm a fejem" de ha globálisna számolnánk ezzel az több száz ezer köbméter víz lehetne...
Érdekes elgondolkozni rajta..
Vagy itt van pl a neylon zsacskó..
Mindenki tudja hogy nem bomlik le és hogy sok gond van vele, de mégis mindenhol az a xart adják mindenhez... Jó-jó vannak helyek ahol pl (TESCO) +300 ft ért vehetsz környezetbarát vászonszatyrot, de a rák veszi meg annyiért, mikro abból kijön egy fél pizza..
Mennyivel egyszerűbb lenne ha a kormány annyit mondana, h "helo! mától csak papír, és textil szatyor" ennyi lenne.. nem vagyok hajlandó elhinni hogy egy újrahasznosított papír zacskó sokkal drágább lenne mint egy neylon..
Csak ugye ezekre a dolgokra nem kéne figyelmeztetni hanem egyértelműnek kellene lennie hogy papír zacskót vezsek 5ft ért és nem veszem meg a xar neylont 3ftért.. 
A baj csak az h az emberek ilyeneken spórólnak és fel vannak háborodva h ha 5-10 forintal többek kell fizetni, de utánna azért képesek beülni (én is) a mekibe, vagy burger jánoshoz és hambira (zsemle husival sé sajtal) ami eredetileg kijön 50-100 ftból, de mi azért megvesszük 300-400 forintokért...
Ennyit rólunk. 
A sok hülye ember.
Kiváncsi vagyok ti mit gondoltok, és hogy ti mikor min spóroltok :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://weinie4.blog.hu/api/trackback/id/tr741989389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ikrény · http://ikrenyweb.extra.hu 2008.11.30. 21:13:50

Én azon spórolok, hogy nem szórom el a nejlonzacskót (mondjuk ez inkább környezetvédelem). Ha megjönnek szüleim a Tesco-ból, elrakjuk a zacskókat, aztán jó lesz az fürdőbe a szemetesbe, vagy műanyag palackok tárolására (merthogy szelektálunk). Nem nagy dolog, de ha megyünk bevásárolni, van zacskónk, nem kell minden alkalommal kérni. Ezen kívül van jó pár vászonból készült szatyrunk is, én inkább használom azokat, mert egyrészt erősebbek, másrészt több dolog fér el bennük. A többit meg talán kifejtettem már blogomon kommentben :)

Gerely · http://www.gergoe.extra.hu/blog 2008.11.30. 21:17:12

a teszkót megbüntették vmi (nekik) jelképes összegre, de a lényeg h már nem adják 20asával, mer már pénzbe kerül és újrahasznosított... de ugye amíg te sem viszed el a két saroknyira lévő szelektívbe a külön gyűjthető hulladékot addig ne is nagyon vádoljunk másokat, más kérdés h persze mint minden nagyban dől el, de gondolj bele, nem a közös szemétbe berakni a palackot... a lehetőség megvan ÖTLET tartsunk blogger zöld hetet, aki olvassa és teheti, használja ki 100%osan a szelektívgyűjtőket. én nem szórom a pénzem, szerncsére nem vok ijen tipus, meg senki a családban, ez ügyben nem panaszkodhatok.

Gerely · http://www.gergoe.extra.hu/blog 2008.11.30. 21:19:41

ja mi is gyűjtjük a nylont, és általában viszünk is belőle ha megyünk de van h elmarad, de nem gáz... kocsiba nem feltétlenül kell

Balage · http://mrbalage.extra.hu 2008.11.30. 21:29:01

Hosszú kifejtett véleményem Ikrény blogján. Jah a pénzről annyit, hogy én meg baromi spórolós vok. De ált úgy szokott lenni, hogy kinézek vmit és azt meg is veszem, és addig gyűjtök, amíg meg nem lesz. Bár most, hogy a legkisebb macbook 330 és ez már nem az én pénztárcámhoz van mérve, kcisit feladtam a gyűjtögetést, már egymás után váltatom el anyuval az 5000eseket, hogy most, kori, hullám, kisezkisaz.

FigyElek 2008.12.01. 07:56:14

szelektív kérdések: -a nejlonzacsit belehetrakni a műanyaggyűjtőbe? -azt a hungarocelnek kinéző könnyentörhetős habcuccot amire a tescos félkészcsirke van rakva, meg néha zölcsségek és lefóliázva, az is műanyagbamehet? (tudjátkomirőlbeszélek nem?) Énisjárok szelektívkedni, de általában az utolsó pár ilyen dologgal tanácstalanul állok a konténerek előtt. rövidúton a simakukába kerülnek egyébként:D de ha már itt a lehetőség megkérdezem hátha ti tudjátok más: én mostanában mindig vászonszatyorral járok boltba. gusztusos mamitáskák de téllegmegéri mert nagyonmasszív. a nejlonzacsik nálunkis szemetesfunkciót látnak el, de legtöbbször ha elhasználódik kukukába végzi (végeredmény ugyanaz?! lásdmég fent az első kérdés). énmindig elzárom a csapot egyébként. nemistehetem másként mert ha 3percnél tovább bentvagyok már vasvillával jönnek vasvillával egyrlszt mertnálunk mindig mindenki a fürdőben akar lenni, másrészt mert anyu eléggé vízszámlaorientált. nemfeltétlenülbaj de ha épp nemfolyik a víz, és didergek hajmosásközben merugyebár én nemfolyatomközbe akkor anu nekopogjonmárbe hogy jöjjek ki jöjjek ki. namindegy. mellesleg olvastammultkor egy eléggé hasznositható cikket a fűtésről: ált. az emberek feltolják 25-26 fokra (nálunk a 32 a menő mivelhogy ugy jobban felmelegszik, csakutána ugyebár elfelejtődik a visszatekerés /legalábbis amig nemjött FigyElek és meg nem mentette a világot/). Szóval aztolvastam hogy frankón elég a 19-21 fok igényeknek megfelelően és már ezzel a párfokos csökkentéssel is simán vagyonokatlehet megspóroplni nemcsak pénztárcaszinten hanem energiaszempontból is. Jópéldaerre amúgy a bátyám. kivanakadva hogy mért csak 20 fok van a lakásba igy decemberbe és főtekeri 26ra- közben egyszál boxerben flangál. hátkérem oké hogy kényelmes meg minden de ha má tél van vegyünkmárfel otthonra valami melegitőt.. Na. elfogok késni ugyhogy folyt köv.

Ikrény · http://ikrenyweb.extra.hu 2008.12.01. 14:20:45

Hát hallod, ez a szelektálós probléma tényleg elég érdekes... A nejlon szerintem mehet a műanyagba, hiszen egy műanyag tárgyról van szó. Ez alapján a hungarocell is oda tartozik, de ebben már végképp nem vagyok biztos ^^

FigyElek 2008.12.01. 15:28:39

amúgy épp tegnap néztem délután miközben a hungarocelltálcát tartottam a kezemben hogy odavolt zsákszámra stócolva a konténerek mellé az összeszedett avar. namármost az üveg, műanyag vagy papír? (papír még esetleg, de nemhiszem h azt ugy fellehetne használni- fának fa, de gyanus:D:D) ami meg a másik hogy az avar frankón lebomlik ugyhogy azmeg simán mehet a szemetesbe szerintem. de aki meg ezen spórol a szemétdíjból annak meg csak gratulálnitudok. okéhogy nemutolsó sorban a szelektiv hulladékgyűjtés az ingyenes meg jó spórolási lehetőség de nehogymár azlegyen a reakció erre a lehetőségre hogyakkor a sima szemetet is odabiggyesztjük melléje mondván hogy "ugyis elviszik". namindegy. Más még az üvegeskonténerből félig kilógó lábszárak amiket az ablakbólfigyelek meg néha. Nemnehéz elkapni a pillanatot mivel hajléktalan úr előszeretettel este 11kor vagy épp hétvégén reggel 5kor kezd el kutakodni ésakkor hallanilehet a csörrenéseket igy a 4.-en is. Kellemes. multkor voltszerencsém személyesen találkozni vele és nagyonhálásvoltam magamnak hogy nembírtam el az üveges szatyrot és nemhoztam le mert az arc odajött és kb kitépte a kezemből a zacskót hogy "vanbenne üveg vanbenen üveg?" Kissé megijedtem. Namindegy. Amúgy télleg jólfizet ám a visszaváltható üveg- két szatyorral a tecsóban kerestem multkor 500ft-ot. ja meg kedvesekvoltak és még azokat is elvették amik nem visszaválthatók. pénzt nemkaptamérte delehalább nemkellett még aztis pluszban elvinni a szlektivbe. szóval szerintem az nemrossz. háh erről eszembejutott egy tökjóvicc: 21. századi munkásember este a számlákat tartja a kezében, és gondolkodik: "én keresek 60ezret. az asszony is összehoz takarításból 40et havonta. a cigisdobozokat mindig a szelektívbe rakjuk, és még a visszaváltható üvegekből is összejön jó 50-60ezer minden hónapban. akkor MIÉRT nem tudjuk fizetni a számlákat??" Najó. annyira nemvoltvicces de amikor én olvastam jóvolt. namindegy. amúgy az eurosporton tökjó ilyen környezetvédős meg enegriatakarékos reklámok vannak. jameg nagynrávannak kattanva erre az alternativ energiaforráskeresésre. mondjuk nemhülyeség.

FigyElek 2008.12.01. 15:33:37

uramatyám. kicsit sok mondanivalómvan ugylátom. ésamúgy eszembejutott mégvalami: háromszoros hurrá a hibrid autóknak! divatbakéne hozni. vagymondjuk betiltni a másmilyen kocsikat- ami azteredményezzné h senkinek nemlennekocsija mivelhogy a hibridkocsik kissé drágák. de ha már ittartunk azselennebaj ha nemlenne senkinek kocsija. hollandia nagyrészében is tökjól működik a mamutkergető biciklis megoldás. Nővérem mesélte h ott mindenki bicóvaljár és le se zárják. naja. a párizsos biciklikölcsönzős dolog is tetszik de azisvicceslenne magyarországon. kábé még a lezárókat is elcsórnák:D:D namindegy szóval hajrá tömegközlekedés hajrá gyalogosság és hajrá biciklik (én amúgy alsóban többszöris mentem rollerral suliba..)

Ikrény · http://ikrenyweb.extra.hu 2008.12.01. 15:47:20

Szerintem neked már lassan egy saját blogot kéne indítanod természetvédelem témával :) Az avart meg felesleges kidobni a szemétbe, sokkal egyszerűbb, ha az ember összegyűjti, aztán használhatja komposztnak. Jó, ez betondzsungel közepén elég nehézkes, de akkor sem kell feltétlenül kidobni. Elég, ha kiviszik az emberek a Komszolhoz, azok úgyis foglalkoznak komposzt gyűjtésével, amit mi is összeszedtünk temetőben meg máshol, az is oda ment. Abban meg nem vagyok biztos, hogy a szemeteszsákban elbomlik a levél, mert ugye a bomláshoz nem árt némi levegő, az meg a szemétkupac alján nem nagyon van...

weinie4 · http://weinie4@gmail.com 2008.12.01. 19:06:17

http://figyelekblog.extra.hu kattintásra támad.. :D

Gerely · http://www.gergoe.extra.hu/blog 2008.12.01. 20:39:58

AZ AVART ELVISZIK MINDEN HÓNAP ELSŐ HÉTFŐJÉN VAGY VALAHOGY ÍGY azér van kirakva, nem spórolás miatt; és a szemétvállalatok komposztot készítenek belőle..., akinek meg kell az keverje bele a földbe. vagy ha kőolajat/földgázt akar akkor meg zárja el a levegőtől

Ikrény · http://ikrenyweb.extra.hu 2008.12.01. 21:07:58

Ja, és várjon pár millió évet, hogy a kis kerti hulladékból legyen egy csepp földgáz :D Ez az avarelhordós dolog nálunk nem létezik, ne de ez Ikrény, a törvényen kívüli falu :D Gondolom azért nincs ilyen fícsör, mert úgyis mindenki hasznosítja a kertben :)

weinie4 · http://weinie4@gmail.com 2008.12.01. 21:13:51

elvinni elviszik, csk kertihulladék "extra" szállítás néven köbméteréért elkérnek 500-700ft ot.. az emignt más h csak 1 szák van kint és mégis 1m3 ról kapsz számlát..

Gerely · http://www.gergoe.extra.hu/blog 2008.12.01. 21:16:13

nálunk ingyenes Mosonmagyaróváron
süti beállítások módosítása