Már egy pár hete lehet tudni, hogy miként is fog kinézni az új Windows 8, most pedig felröppentek az első találgatások, hogy hogy tudja majd a normál, halandó felhasználó kezelni - avagy nem kezelni.

Az első teszt verzió nem most jött ki, ez volt a Developer Preview. Ebben is már látni lehetett az irányvonalat, de még nagyon sok dolog kiforratlan volt benne, vagy csak egyszerűen nem tették bele, lévén, hogy a fejlesztéshez kiadott verzióról volt szó, nem volt szükség fenszi naptárra, meg mail kliensre, csak az alap shell-re hogy lehessen mihez nyúlni.

Pár hete kijött a Consumer Preview, ami gyakorlatilag a kiadás előtti változatnak mondható. Ezzel együtt kapásból jöttek az első videók a neten, hogy ez milyen egy használhatatlan szarkupac, és különben is, az OSX, a Linux, a stb. az sokkal jobb, és a kurva Bill Gates.
Én igaziból nem értem a vádakat, és nem tudom, hogy egyesek hogy próbálnak objektívek lenni, ha minden kérdésre az a válasz, hogy a Windows szar - holott nem.

Egészen eddig az volt a baj, hogy miért nem csinál már végre valami egyedit a Microsoft. 30 éve azon lovagolunk, hogy Steve Jobstól lopták el az ötletet és abból lett a Windows. Örülök neki. Tényleg, de talán ezt a poént már elsütöttük párszor, és nem kéne továbbra is ezzel hencegni.

A Windows phone 7 is hatalmas nagy meglepetés volt. Handrás szokás szerűen előadta, hogy mekkora szar lesz, mert a világon csak apölék tudnak jót csinálni, aztán amikor a kezébe fogta, akkor neki is elkerekedett a szája pár helyen.

A Windows 8 esetében most ugyan ez a helyzet. A Microsoft végre mert nagyon álmodni és csináltak egy olyan rendszert, ami semmiben nem hasonlít elsőre más rendszerekre. Titkon persze ott van benne a régi dizájn, de aki kicsit is veszi a fáradtságot, az észreveheti, hogy csak a dizájn maradt, és a motorháztető alatt komoly változások vannak. Végre már használhatóan gyors a rendszer  - ez eddig tényleges probléma volt, és nem feltétlen eszi meg a laptopaksit fél óra alatt, mint elődjei.

A legkomolyabb indok ellene, hogy ez teljesen máshogy néz ki, mint a korábbi rendszerek, és hogy a normál user nem tudja használni. Ezt nem vitatom, de szerintem ez a lépés előre mutat, és sikerült egy olyan felületet létrehozni, ami egy sokkal gyorsabban használható rendszert kezel. 
Azt nem vitatom, hogy aki XP-ről jön, annak kell majd egy 2 órás gyorstalpaló, de emlékezzünk vissza, milyen furcsa is volt a Win7ben a tálca, mikor kijött.

Egyszóval arra akartam kilyukadni, hogy most persze mindenkinek nagy a szája, és nem tetszik a dolog, pedig ha kicsit is vennék az emberek a fáradtságot, akkor rájönnének, hogy ez a rendszer sokkal használhatóbb, mint bármelyik elődje volt. Ennek a feltétele nem más, mint rá kell szánni kb 1 órát és megkérni valakit, aki már használja, hogy mutassa meg mi a különbség.

Konklúzióként pedig annyit tudnék mondani, hogy aki OSXes az az is marad, csak úgy mint a Linuxosok. Szerintem ezt kár is vitatni, mert tény, hogy a Linux a komoly kockáknak való, az OSX meg a kezdő usernek, aki nem akar semmit testre szabni, csak zenét hallgatni, meg netezni, a Windows meg gyakorlatilag minden másra is használható - szerintem egyszerűbben.

Ez volt a mai szubjektív vélemény. 

süti beállítások módosítása