Pushing Limits

2012.08.31. 14:57

Mivel nagy bringás vagyok ezért néhány bringás blog is szerepel a repertoáromban, amiből szemezgetni szoktam és most tört rám a felismerés, hogy mi is folyik itt!
Ahogy elnézem itt ezt a nagy hipster lázat, úgy tűnik, hogy régi bringával járni menő. Én esküszöm nem értem ezt a dolgot. Nyilván olcsóbb, meg retró meg ilyenek, de hogy van az, hogy főleg a lányok imádják? Vagy nekik csak jobb a PR-juk és abból többet látunk?

Ennyi a mai agymenés - egyelőre.

Lépcsőmászó gördeszka

2012.08.30. 22:18

Képzeljetek el egy világot, ahol senki nem ugrál a gördeszkákkal, mert simán le lehet vele gurulni a lépcsőn. Hát itt van. A videóban. Tessék nézni.

Gangsta' smurfs

2012.08.29. 22:57

ZZ51111626-550x768.jpg

0cePDuK9QE6p7n-tffYBjA2.jpg

Battleship :: Csatahajó

2012.08.29. 22:25

Nagyon sokáig húztam a fogam, hogy megnézzem, mert azt mondták az okosak, hogy egy szar. Ehhez képest régen szórakoztam ilyen jót másfél órában - kettő egyébként.
Hosszú idő óta egy olyan akciófilm, ami végig leköt és izgalmas. 

banner2.jpg

Az első percekben klisés szál indul - és ez folytatódik az utolsó percig - de hamar átalakul valami egészen élvezhető dologgá. Két tesó, egyik menő, másik nem. Meglepő fordulat, a kis tesó megmutatja, hogy ő  a legjobb.
Szerelmi száll, veterán katonák és AC/DC. Asszem ennél több nem kell egy fasza akciófilmhez. 

Amit nem értek, hogy miért kapott 6.0-át IMDb-n, mert hogy szerintem semmivel nem volt szarabb, mint mondjuk egy Iron Man, az is tuti. Esküszöm, ez is kezd kult lenni. Az Avangers is azért volt akkora menő, mert benne volt a nagypofájú Tonny Stark. Ha ennek a filmnek is megjelent volna az utolsó 10 percében, akkor ez is 8-9-10 es pontszámot kapott volna, az hétszentség.

pp_avengers_sinks_battleship.jpg

Ja és nem mellesleg ez a film az, amiben Rihanna is szerepel. Soha nem tartozott a kedvenceim közé, de ebben a filmben meglepően jól illet. Hozzáteszem magyarul néztem, nem tudom, hogy az eredeti hanggal mennyire lóg ki a lóláb, avagy mennyire jók a szájába adott mondatok.
Mindenesetre határozottan pozitív volt. A rá adott szerepet hozza, a menő, vagány, nagypofájú csaj illik is hozzá. Ezzel a fiús hajjal simán oké ez a vadóc figura.

battleship-movie-review (1).jpg

Liam Neeson már csak plusz extra a filmben. Szerintem az ő karaktere olyan hátszél már a filmes világban az utóbbi pár év után, hogy akármibe is szerepelne, tuti ő a legmenőbb. Ő képezte ki Batmant, hát hogy a faszba ne lenne menő. Meg ugye a lánya elrablóit is szétküldte. A modern Chuck Norris.

Lényeg a lényeg, nálam maximálisan jól teljesített ez a film. Nyilván nem lehet összehasonlítani mondjuk egy - amúgy túlértékelt - Remény rabjaival, vagy egy Batmannel, de a maga nemében sokkal szórakoztatóbb, mint mondjuk egy Transformers. Már csak azért is mert ebben kevesebb volt az erőltetett szar megszólalás. 

Rating: 7/10 vagy 8/10? Legyen félút. 7,5/10.

Az előző két film alapján, de főleg a második rész után nagyon féltem ettől a filmtől. Tudtam, hogy a második igen magasra tette a lécet és pont ezért tartottam tőle, hogy a harmadik rész nem lesz olyan ütős, mint a korábbiak.
Pont ezért félve mentem a moziba is, hogy mi lesz akkor, ha nem lesz jó. Kb. olyan érzés volt bent ülni, mint ha azt mondták volna a 6 éves önmagamnak, hogy ebben a két órában fog kiderülni, hogy létezik-e a Mikulás, vagy sem.

MV5BMTY0MTc2OTUwNV5BMl5BanBnXkFtZTcwNjk4NjQxNw@@._V1._SX600_SY600_.jpg

Nem csalódtam. A film tökéletesre sikerült. Sok olyan kritikát olvastam - még a film előtt - hogy nem lett olyan jó, mint a második volt, vagy hogy Nolan legrosszabb filmje, stb. Ezekkel abszolút nem értek egyet. A második rész talán összeszedettebb volt ennél, de én ezt nem a rendezésnek tudnám be, hanem hogy itt jóval körülményesebb volt a történet. Egyszerre kellett bemutatni, hogy mi történt az elmúlt 8 évben és hogy mi zajlik most Gotham városában.

anne-hathaway-catwoman-the-dark-knight-rises-selina-kyle-suit.jpg

Összességében én azt mondanám, hogy ez a harmadik rész tökéletes zárás volt a filmnek. Szerintem jóval drámaibb volt az egész film, mint a TDK és pont ezért sokkal jobban érezhető volt a nyomás, hogy mi a jelentősége Batman visszatérésének.
A drámai szálat erősítette, hogy Alfréd is elhagyja gazdáját. Azon a jeleneten konkrétan a fél mozi sírva fakadt. A lányok biztos - már aki ismerte az előzményeket is. 

tumblr_m7ndis4Pq91r07iqk.jpg

Nolan filmjei azért is voltak talán sokkal ijesztőbbek, mint az elődök, mert ezek a filmek egyszerűen reálisabbak voltak. Előbb elhisszük, hogy egy kigyúrt faszi csak szarul veszi a levegőt, mint hogy mindenféle vegyszerek hatására pillanatok alatt izmos lesz. 
A TDK-ban Joker alakításáról nem is kell szót ejtenem. Tökéletes volt.

MV5BMTQwMzM1MDUzOF5BMl5BanBnXkFtZTcwNjUzNzU4Nw@@._V1._SX600_SY600_.jpg

Nem kívánok részleteket elárulni a filmből. Hátha van, aki eddig még nem látta. Tény és való, hogy az egyik talán legösszeszedettebb trilógia, amit valaha láttam. 
Nem mellékes infó, hogy Nolan 8 filmjéből 6 imdb top 250.

Nálam 10/10.

Új hobbi az akvárium

2012.08.26. 18:02

Az utóbbi időben abszolút nem volt időm írni, no meg aztán kedvem sem volt. Egészen pontosan, mikor volt egy kis időm, akkor több kedvem volt máshoz. Lényeg a lényeg, hogy most elmondom, hogy miért is nem volt időm írni.

Az akváriumok mindig is elbűvöltek a szépségükkel. A legtöbb ember szemében az akvárium egy nagy üveg kalitka, amibe beleszórunk pár halat egy kis kavics és növény körítéssel meg világítással. Az utóbbi két év pont elég volt arra, hogy rájöjjek ez messze nem így van. 
A nagy akvarista kikupálódása még apuval együtt kezdődött, de végül egyedül maradtam és mostanra már olyan szinten belefolytam, hogy ha naponta nem olvashatók róla, vagy nem alakítok rajta valamit, akkor már elvonási tünetek jelentkeznek.

A legtöbb embernek/családnak talán azért nagyon vonzó az akvárium, mert a többi házi kedvenccel ellentétben a közhiedelem szerint ezekkel nincs annyi baj. Itt mondom, hogy ez hülyeség. A kutyát ugyan sétáltatni kell, a macska meg egyébként is körülményes, nem beszélve az olyan állatokról, amik alatt almot kell cserélni, stb.

Sok szülő szemében azért is vonzó egy kis akvárium, mert a gyerkőc nem kötődik hozzá annyira és ha esetleg megmurdelna, akkor nincs akkora hiszti, mintha a Cirmi vagy a Bodri adta volna be a kulcsot.
Ez mind igaz és szép. Nem kell almot cserélni, nem nyávog, nem ugat, nem szarják tele az udvart, és  - a közhiedelemmel ellentétben - olcsó.

A legtöbb kezdő akvarista - itt még inkább csak akvárium tulajdonos - azt hiszi, hogy ha tesz egy kis kavicsot, isten ments, homokot, szűrőt, meg pár növényt a helyi boltból az akváriumba, akkor már kész is. A dolog meg, üzemel, majd két hét után a halak halni kezdnek, a növények rohadni és senki nem érti, hogy mi a gond. A boltos állítja, hogy semmi baj nem volt az áruval, a tulaj meg állítja, hogy ő mindent úgy csinált, ahogy azt látta.

Sajnos ez nem elég egy szép és tartós akváriumhoz. Első körben azért mert a halaknak többre van szüksége, mint a napi etetés. A vizet és minden paraméterét is karban kell tartani és a szűrő berendezéseket is tisztítani kell. Ez nagyon bonyolultnak hangzik, de a vízparaméterekkel nincs gond, amíg az ember csinál egy heti 30-50%-os vízcserét. A szűrő takarítása kis akváriumnál pedig nem több 5-10 percnél.

A nehezebb része a dolognak az akvárium szépségének megőrzése. A vízcseréktől persze szép tiszta lesz a víz, és növények is örülnek majd neki, de ez még nem elég a sikerhez. Az akvárium lényege, hogy megpróbáljuk a természetes környezetet üveg falak közé zárni és a polcra tenni a nappaliba. Pont ezért elég fura, hogy az úszkáló halak között átlátszik a pink fal, berreg a szűrő és pislákol a neon. 

Ezeknek a kiküszöbölésére már komolyabb elszántság, profizmus és kreativitás kell. Ha ezek mind megvannak, akkor az ember már akvaristának mondhatja magát. Persze az akvárium soha nincs kész, és soha nem működik úgy ahogy kell. Vagy a víz nem jó, vagy a szűrő hatékonysága nem az igazi, vagy épp csak a növények nem olyan szépek, mint a boltban, vagy a neten voltak, de kis odafigyeléssel ez mind orvosolható. 

A képek, amiket a bejegyzés közben láttatok már egy egészen más kategóriát képviselnek. Itt már nincs helye bakinak. Az alkotó elemek mind kifogástalan minőségnek felelnek meg és ezrekbe kerülnek. A végeredmény viszont csodálatos. A képeket Lantos Viktor flickr-jéről loptam.

A fentiekben felsorolt negatívumok és problémák ellenére és mindenkit buzdítani tudok egy akvárium berendezésére, legyen az akármilyen kicsi is. Nincs annál csodálatosabb érzés, mikor belekerülnek az első halak, vagy épp megszületnek az elsők. Vagy akár csak az, amikor az új növény tápozás miatt az összes növény egyszerre kezd el friss, zöld hajtásokat hozni. 

Aki komolyan bele akar folyni az ne féljen kérdezni, én már tanultam a hibáimból. Illetve nem árt pár fórumot átolvasni, hogy mit miért.
Amiket főként érdemes, az a Magyar Akvarista fórum, az Akvakertész fórum, illetve a Tropica.dk és ezek facebook oldalai.
Jó szemezgetést.

Élet egy áruházban

2012.08.26. 17:09

A napokban az egyik munkatársam kapott egy szerződés kiegészítést, amit mindenféle kétely nélkül írt alá. Mivel én még nem kaptam ilyen papírt, ezért én még bátran írhatok bármit.
A szerződés kiegészítése gyakorlatban azt jelenti, hogy eladod a lelked a cégnek, minden online fórumot érintő kérdésekben.

Én nagyon meglepődtem, mikor elolvastam, hogy mi van benne. A szerződés módosítás gyakorlatilag mindenre kitérően szabályozza, hogy a dolgozók milyen formában nyilatkozhatnak a médiában, legyen az online vagy bármilyen más.
Tételesen veszi végig, hogy pl. facebookon mit kell tenni, ha valaki szidja a céget, vagy valótlant állít róla. A legszebb az egészben, hogy ha te magad végzel ilyen tevékenységet - mondjuk azt mondod, hogy a főnököd, és az egész felső vezetés mocskos náci cigány - akkor ennek következményeképpen még akár te is megjárhatod.

Ez számomra akár azt is jelentheti, hogy tulajdonképpen engem - a kollégákat -  korlátozzák a személyes médiában való részvételben, így a közhöz való jogomban. Asszem a nagyok így szokták mondani. 
Persze ennek semmi jelentősége, mert hát ez egy közös megegyezésen alapuló okirat, ami ugye a felek kölcsönös beleegyezésével jön létre. 
Így logikusan ha te ebbe nem egyezel bele, akkor nem írod alá. 

Gyakorlatban ez úgy működik, hogy ha nem írod alá, akkor nagyon csúnyán néznek rád, és várhatod, hogy mi fog következni az elkövetkező hetekben.
Tudnék példákat írni, hogy kiket milyen indokkal raktak ki, de a végén még beleteszik azt is a szerződésbe, hogy visszamenőleg sem lehet ilyen bejegyzés/poszt/komment a birtokomban, különben irgum-burgum. 

Ez a magatartás vélhetően pont az ilyen eseteket hivatott elkerülni. Értem ez alatt azt, hogy a mondva csinált kirúgások ne kerüljenek a közmédiába - vagy akár az online médiába (értsd. facebook) - ezért inkább, aki egy rossz szót mer szólni, még azt hurcoljuk is meg.

Aki egy kicsit figyeli a híreket, az pontosan tudja, hogy az itthoni barkácsáruházak nagy bajban vannak. Napról napra derül ki, hogy a Praktiker, a BricoStore, Baumax jobb esetben a fedezeti pont felett termelnek, de lassan már mondhatjuk, hogy csak üzemszüneti pontról beszélünk. 

A legtöbb új dolgozó szerződése már csak határozott idejű - fél év - melyből 3 hónap próbaidő. Ezeket összerakva hamar kiderül, hogy nem tervezünk túl hosszú időtávra. És persze a médiás szerződés is kapcsolódik ehhez, olyan formán, hogy bármi negatív felhang tűnik fel az éterben az ne kerüljön ki.