Alapműveltség

2011.12.14. 01:12

 Mi tartozik az alap műveltséghez is mi nem? Nyilván az embereknek van egy kialakult képe arról, hogy mi tartozik az alap műveltségbe, és arról is hogy mi nem. De kinek tiszte eldönteni, hogy hol húzódjon meg a határ.

Nyilván nem kell nagyon messzire menni, és a józan és is határt szab a dolognak valamelyest, de például miért nem tanulnak az emberek közgázt, vagy jogot, vagy marketinget?
Nyilvánvalóan azért, mert valakinek érdeke - vagy épp csak nem előnyös neki - hogy az átlag pór nép tisztában legyenek ilyenekkel. Sokszor pedig hasznos lenne, ha a köznép is tisztában lenne azzal, hogy miért is bajos felvenni deviza hitelt - eső után..

A fórumon a kérdéses probléma az volt, hogy vajon az emberek miért nem tanulnak más számrendszerekről is, és miért csak a 10-es az, ami elterjedt? Nyilván a halandó (nem programozó és grafikus) emberek nem használnak mást és nem is nagyon van rá szükségük. A többiek meg amúgy is tanulják és használják. Arról viszont már kevés szó esik, hogy a "látókörünk bővítése" miért nem terjed ki a fent említett dolgokra.

Természetesen nem lehet mindent tanulni. Ez az általános probléma az iskolákban is. A diák egyébként sem tanul - tisztelet a kivételnek - de ha mégis tanul, akkor azt az időt is felosztja arra, amire feltétlen kell. A tanárok ezzel ellentétben rendszeresen hangoztatják, hogy  "de hát csak egy óra kell rá a délután, meg átnézni témazáró előtt majd". Na ez most gyakorlatban úgy néz ki, hogy nekem egy nap 8-10 órám van, tehát előtte nap akkor közel ennyit kellene készülnöm rá. 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás. Dalban jól hangzik, de hogy napi 16 óra tanulás. Szerintem ember a talpán az, aki ezt hosszú távon bírja. De nem is kell, mert ugye nem tanulunk. És ha ezt még megspékeljük azzal, hogy "meg még a témazáró előtt egy kicsit átnézni" ez virágnyelven azt jelenti, hogy meg tanuld meg szóról szóra az elmúlt 2 hónap anyagát, mert bármit kérdezhetek.

Ezért aztán jogos a probléma, hogy miért van egy kialakult "általános műveltség". Arról viszont nem esik szó, hogy miért szerepelnek benne olyan dolgok, amik ráadásul abszolút nem is hasznosak. 
Amint leérettségiztem, az volt az első gondolatom, hogy milyen jó lesz, hogy nem lesz több irodalom órám. Soha nem értettem, hogy miért kell tudnom, hogy mit gondolt a költő - ami egyébként is nonszensz. A másik meg hogy miért kell tisztában lennem olyan költők munkásságával, akik már több száz éve meghaltak. A hazai költészet ismerete nem vitás mondjuk 3-400 évre visszamenőleg, de többnek nem látom értelmét. 
Most persze szidnak a magyarosok, de ez igaz a fizikára is, vagy akár a kémiára is. 10. év vége óta egyszer sem használtam az elektronkötéseket, vagy bármi egyebet. Az nem árt ha tisztában vagyunk a gyakori elemekkel, de ennyi.

Ezért nem tanulunk kettes számrendszert az általánosban és ezért nem tudja senki otthon bekötni a villanyt, vagy vízvezetéket szerelni, mert akkor mit tenne a szakmunkás, ha mindenki értene mindenhez professzionális szinten. 

süti beállítások módosítása