Azt hiszem bátran kimondhatjuk, mindenkit megrázott a hír, hogy a világ (egyik) vezető vállalatának vezetője meghalt. Ezt nem is kívánom vitatni, azt viszont már inkább, hogy mégis miért sír az egész világ, miért halnak a népek és kinek fog ő hiányozni igazán..?
Tudom, tudom, halottról csak jót vagy semmit, de én nem is magát Steve Jobsot akarom most becsmérelni, vagy megjegyzéseket tenni rá, hanem a társadalomra, hogy hogy viselkedik, miután meghalt.

jobs.jpg

A napján is mindenki irogatta ki facebookra, meg a többi oldalra, hogy meghalt Steve Jobs, mi lesz most velünk. Hát kérdem velünk nem lesz semmi! A legviccesebb az egészben, hogy évközben meg persze megy a trollkodás, hogy nekem aztán nem kéne iPhone, meg iPad, meg te köcsög miller vagy, meg stb, és akkor ilyenkor mikor meg ez történik, akkor a sok nyomorék geci meg sírjunk együtt, én is de sajnálom, többé már nem lesz a világ olyan, mint volt, stb...

Az egésznek az alapja valahol biztosan az emberek megfelelés vágya. Nyilván az ember azt teszi, amit a közösség igényel. Ha mindenki apple buzi, akkor én is az leszek, hogy ne verjenek szarrá. Ha mindenki Windows buzi, akkor szidom az apple-t, az ubuntut, a mindent, ami nem Windows. Ennek utána logikus, hogy mikor tényleg kezd itthon is menő lenni az apple - mert az emberek rájöttek, hogy hiába szidják a sok millert, az ő termékeik amellett, hogy drágák, még jók is - akkor mint egy szolidaritás képpen mindenki sajnálja Steve Jobs-ot.

A másik dolog, ami miatt picit nem értem ezt az egész dolgot, az az hogy "mi lesz most velünk nélküle?". Mint ahogy oly sok vállalatban, az applenél sem azért dolgozik annyi ember, hogy mind Jobs kívánságait lesse. Ez egy hierarchikus rendszer, aminek a tetején tényleg ő állt, de ez nem egyenlő azzal, hogy mindent ő talált ki. Nyilván ha kijön egy termék, azért ő lesz a felelős, mert ő jóváhagyta, így ha szar, akkor valahol ő is hibás érte, de pont ennyire van köze akkor is hozzá, ha jó a termék.
De! A programokat nem ő írja, a telefont nyilván nem ő tervezi (maximum van neki beleszólása), a boltban nem ő árulja, ésígytovább.

Minden mozdony fütyül, Szókratész fütyül, tehát Szókratész mozdony. Ajjaj, baj van. Valami nem stimmel a gondolatmenetben. Se Jobs, se Szókratész nem mozdony, és nem is ő az apple hajtómotorja. Az egész apple, a több százezer dolgozójával és allválalkozójával együtt képes arra, amire. 
A dolog megy majd tovább, és jövőre majd valaki más fogja azt mondani az iPhone 5/4g/4gs-re hogy mehet a boltba/nem mehet a boltba.

Más! Szégyenteljesen találtam, hogy az apple oldalán a halált követően megjelent egy link, ami arra buzdított minket, hogy írjuk magvas gondolatokat egy mailre. Ez megint egy kurva nagy marketing fogás volt, ami csak és egyedül arra szolgált, hogy számszerűsíteni lehessen, mennyien is érzik magukénak Jobsot, és hányan írnak szomorú gondolatokat. 
Nyilván senki nem fogja elolvasni azokat a leveleket, de ha belépnek abba a postafiókba, akkor ki lehet majd jelenteni, hogy ma is érkezett 10 000 db mail. Vagy majd lehet belőle szemezgetni egy megemlékező füzetecskéhez, vagy a filmhez, amihez a Sony már meg is vette a jogokat. (Megjegyzem, ez is megérne egy bejegyzést, hogy vajon ki a döntőbíró abban, hogy egy tegnap meghalt ember életét meg lehet-e ma filmesíteni?)

Én személyesen nem ismertem Steve Jobsot - azt hiszem a többségünk így van vele - pont ezért nem is kívánom azt mondani, hogy hiányozni fog, vagy hogy mi lesz velünk nélküle. Ez is majd egy olyan esemény lesz, ami a Kisalföld hátuljában jelenik majd meg: x éve - ezen a napon halt meg Steve Jobs.
Mindazonáltal el kell ismerni, hogy tehetséges volt és jó szakember. A sok Windows buzi nyilván nem tudja, hogy ha Jobs nem találja fel a grafikus oprendszert, akkor Bill Gates nem tudja azt ellopni sem.  

Nyugodj békében.

süti beállítások módosítása